animal in science sNa sastanku u Briselu, 24. jula 2023. Evropska komisija je pokrenula plan za postepeno ukidanje testiranja hemikalija na životinjama širom Evrope, ali neće da podrži sopstvenu zabranu za testiranje kozmetike na životinjama.

licaDanas je 24. april - Svetski dan zaštite oglednih životinja. Ovaj dan se obeležava od 1979. godine, na inicijativu Međunarodne organizacije protiv bolnih eksperimenata na životinjama. Udruženja za zaštitu životinja širom sveta taj dan obeležavaju akcijama i manifestacijama kojima podsećaju javnost koliko je životinja ubijeno, i koliko ih živi život u mukama zarad napretka nauke, zdravlja ljudi i lepote.

10YearAnniversaryCosmeticsBan sImplementacija poslednje faze zabrane stupila je na snagu 11. marta 2013. godine. Danas, posle 10 godina svi smo ponosni na uspeh, ali u isto vreme i zabrinuti zato što industrija nalazi razne načine da ovu zabranu zaobidje, pa se borba vodi u nekim drugim oblastima.

mish sUprkos tome što su testovi bez životinja dostupni već 10 godina, surova testiranja botoksa na miševima se nastavljaju – ovo je tema ovogodišnje Nedelje borbe protiv botoksa koja se obeležava protestima širom Evrope u periodu od 21. do 26. juna u organizaciji Evropske koalicije za okončanje eksperimenata na životinjama (ECEAE, European Coalition to End Animal Experiments)

zekaDa podsetimo: Godine 2013. Evropska koalicija za okončanje eksperimenata na životinjama (European Coalition to End Animal Experiments ECEAE) je posle višegodišnje borbe (kampanja je trajala 23 godine) uspela da u Evropi zabrani eksperimente na životinjama u kozmetičkoj industriji, prodaju i uvoz kozmetičkih proizvoda, njihovih sastojaka i sredstava za ličnu higijenu koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu. Implementacija poslednje faze zabrane u zemljama Evropske unije stupila je na snagu 11. marta 2013. godine.

covid 19 sDobro je poznat veliki nedostatak u oblasti eksperimenata na životinjama. Oni su previše spori za pandemiju kao što je ova, izazvana virusom SARS-CoV-2, sa kojom se upravo susrećemo. Medicinska istraživanja zasnovana na eksperimentima na životinjama odavno su kritikovana, od strane naučnika i nevladinih organizacija, kao neefikasna – posebno u oblasti nalaženja životinjskog modela i kasnije razvijanja leka.

lica sDanas je 24. april, Svetski dan zaštite oglednih životinja. U svetu se godišnje u eksperimentima ubije oko 150 miliona kičmenjaka, od toga 12 miliona u Evropi. U razvijenim evropskim zemljama postignut je napredak u zaštiti oglednih životinja. A kako je kod nas, 9 godina od stupanja na snagu Zakona o dobrobiti životinja?

misici sHolandska vlada planira da ukine testiranje bezbednosti hemikalija na životinjama do 2025. godine, kako je saopštio ministar poljoprivrede Martijn van Dam. Zacrtavanje ovog cilja dolazi nakon publikacije savetodavnog izveštaja koji je on naručio prošle godine, a koji je za cilj imao da osmisli plan za smanjivanje testiranja.

zatoceni primati sMožda nigde patnja životinje u zatočeništvu nije očiglednija nego kod naših najbližih primatskih rođaka. Ovo posebno važi za ekstremne slučajeve narušavanja dobrobiti i zlostavljanje kao što je ono u industriji naučnih eksperimenata na životinjama. Kažemo industriji, jer je u pitanju nadnacionalni, multi-milionski biznis razmožavanja i trgovine primatima namenjenim za oglede.

mouse-in-a-bowl sEvropska koalicija za zabranu eksperimenata na životinjama (ECEAE), savez vodećih evropskih organizacija za zaštitu životinja, već petu godinu za redom širom Evrope organizuje Nedelju akcije da bi protestvovala protiv kontinuirane upotrebe miševa u surovim testovima trovanja botulinskim toksinom (poznatijem kao botoks).