insajder tvGovorili smo o zakonskoj regulativi i (ne)sprovođenju Zakona o dobrobiti životinja, o nelegalnim odgajivačnicama, neodgovornom vlasništvu i (ne)rešavanju problema napuštenih životinja...

kosutnjak vucjak sNaučno je dokazano da je nasilje koje se vrši nad životinjama i ljudima povezano. Počinioci nasilja nad životinjama u detinjstvu i mladosti, u zrelom dobu postaju izvršioci nasilja nad ljudima. Takođe, nasilje u porodici počinje zlostavljanjem kućnog ljubimca.

napusteni psi k1Dana 20. aprila gostovali smo u Jutarnjem programu „UranaK1“ na Televiziji K1. Gosti su bili i Vladimir Terzin, veterinar, Aleksandar Gavrić, Udruženje Animal Rescue Serbia i Branko Marić, predsednik Asocijacije Nemačkih ovčara Srbije.

friendsDana 12. januara gostovali smo u emisiji „Izmedju ljubimca i opasnosti“, autorke Arijane Handan u okviru serijala "Rečeno i prećutano" Radio Beograda 2. Povod za emisiju bio je tragičan događaj koji se desio na Kosmaju u prvim danima nove godine kada je posle napada vlasničkih pasa jedna osoba preminula, a jedna osoba je povređena.

flajer napusten pas sDana 29. jula 2022. u hotelu Falkenštajner u Beogradu održana je „Nacionalna radionica na temu upravljanja populacijom pasa“ na kojoj je predstavljen (Preliminarni) Nacrt prve Nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa na teritoriji Republike Srbije. Nacrt je deo Projekta tehničke pomoći Evropske unije „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ Upravi za veterinu, u uskladjivanju domaćeg zakonodavstva sa EU i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera. Radionici je prisustvovalo više od 20 udruženja za zaštitu životinja iz Srbije, a dosta ih je pratilo izlaganja on-line.

gimnazija ivanjica dan oglednihOve godine Dan zaštite oglednih životinja obeležili smo u Gimnaziji u Ivanjici, sa učenicima II razreda. Predstavili smo našu kampanju „Čisti i lepi bez surovosti“.

crna ivanjicaPovodom teksta „U ovim gradovima Srbi strahuju od pasa: Napadaju decu i starije ljude, usmrćene dve žene, ovo su uzroci“ objavljenog u listu Telegraf, 09. aprila 2022. godine uputili smo redakciji Telegrafa saopštenje. Šta je tema teksta, pod ovako senzacionalističkim i zastrašujućim naslovom, i gde je odgovor na to šta su uzroci?

zbacite surovostOve godine Petak bez krzna, Fur Free Friday (poslednji petak u mesecu novembru), obeležili smo u Ivanjici. U našoj zemlji farme krznašica prestale su sa radom 2019. godine, stupanjem na snagu tačke 37) člana 7. Zakona o dobrobiti životinja Srbije koja glasi: „Zabranjeno je držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože.“

feniks ivanjica sastanak sPočetkom maja meseca ove godine predložili smo opštinskoj upravi u Ivanjici saradnju u oblasti zaštite životinja koja bi bila fokusirana na aktuelne teme - probleme u oblasti zaštite kućnih ljubimaca. Naša inicijativa je prihvaćena i, posle više meseci rada, na sednici Skupštine opštine, održanoj u novembru mesecu, doneta je nova Odluka o zoohigijeni i držanju životinja na teritoriji opštine Ivanjica, kao i novi Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji opštine Ivanjica.

ivanjica 4 10 2021Ove godine Svetski dan životinja (World Animal Day) 4. oktobar obeležili smo u Ivanjici. Naš tim iz Ivanjice organizovao je postavljanje štanda u centru grada, distribuciju informativno-edukativnog materijala o pravima životinja i savetovalište za gradjane.