mishUprkos tome što su testovi bez životinja dostupni već 10 godina, surova testiranja botoksa na miševima se nastavljaju – ovo je tema ovogodišnje Nedelje borbe protiv botoksa koja se obeležava protestima širom Evrope u periodu od 21. do 26. juna u organizaciji Evropske koalicije za okončanje eksperimenata na životinjama (ECEAE, European Coalition to End Animal Experiments)

Iako se Evropska koalicija za okončanje eksperimenata na životinjama, izborila da se prestane sa testiranjem na životinjama u oblasti kozmetičke industrije u zemljama Evropske unije, i danas se ispitivanja botoksa radi na miševima.

Prošlo je 10 godina otkako je prvi proizvođač botulinskog toksina (botoks), dobio odobrenje za testiranje bez životinja. Nakon Allergan-a, dve druge u svetu poznate kompanije, Merz i Ipsen, su se prebacile na testove bez upotrebe životinja 2015. i 2018. godine. Uprkos činjenici da se Evropska koalicija za okončanje eksperimenata na životinjama izborila za prestanak testiranja u kozmetičkoj industriji, ekstremno surovi testovi na miševima se nastavljaju. Udruženje za zaštitu životinja i razvoj gradjanske svesti „Feniks“, inače član Evropske koalicije za okončanje eksperimenata na životinjama (ECEAE), ovom prilikom poziva Evropsku agenciju za lekove (EMA), da izbaci LD50 test na miševima iz Evropskih regulativa. ECEAE će održavati „Week of action“ (Nedelju akcije) širom Evrope od 21. do 26. juna u vidu protesta protiv nastavka korišćenja miševa u ovim surovim testovima.

Povremeno korišćen u medicinske svrhe, bakterijski otrov je poznat po svojoj kozmetičkoj upotrebi za privremeno smanjenje bora na licu. Svaka serija botoksa testira se kontroverznim testom smrtonosne doze LD50 (Lethal Dose - Smrtonosna doza) različitim dozama botulinum toksina koji se ubrizgavaju u abdomen miševa kako bi se pronašla doza koja ubija polovinu životinja. Ovo uključuje užasnu patnju za životinje koje se polako guše, kroz mišićnu paralizu, u punoj svesti. Procenjuje se da je u Evropi 400.000 miševa godišnje podvrgnuto ovoj surovoj smrti.

Uzastopni protesti od strane ECEAE i drugih organizacija za zaštitu životinja naveli su proizvođače Allergan, Merz i Ipsen da koriste testove zasnovane na ćelijama i tako zamene testove na životinjama. Međutim, neke kompanije i dalje sprovode testove na miševima. Jedna od njih je i Sloan Pharma. Godine 2019. kompanija je dobila dozvolu da sprovede LD50 test na 46,800 miševa u Nemačkoj.

Evropska Farmakopeja koja reguliše serijsko ispitivanje proizvoda od botoksa odobrava brojne testove bez upotrebe životinja, ali i dalje odobrava LD50 test na miševima. 

ECEAE poziva regulatorno telo EMA da izbriše ispitivanje miševa iz Farmakopeje. Stav Udruženja Feniks po ovom pitanju je da je neprihvatljivo da se životinje i dalje podvrgavaju mučnoj smrti zbog proizvoda koji se dugo koristi u kozmetiče svrhe, uprkos tome što su dostupne ne-životinjske metode.