radionica-ogledne-2015 08 mPovodom Svetskog dana oglednih životinja zajedno sa kolegama iz udruženja Link plus i Nada za životinje- Riska želimo da podsetimo da svake godine u svetu strada oko 150 miliona životinja u surovim eksperimentima.

Danas postoje alternative koje mogu da zamene većinu životinja u laboratorijama, ali i dalje se vrši ogroman broj eksperimenata na ribama, vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima. Polovinu svih sisara čine miševi i pacovi, a drugu polovinu zečevi, kunići, zamorci, psi, mačke, majmuni, konji, svinje i mnoge druge životinje.

Na današnji dan želeli bismo da podsetimo javnost da smo pre godinu dana podneli prijavu protiv Vojnomedicinske akademije jer smo otkrili da će osam “rashodovanih” pasa Vojske Srbije biti žrtvovano u eksperimentu koji nema zakonsku niti naučnu opravdanost. Nakon oštre reakcije javnosti, tadašnji ministar odbrane saopštio je da je ekspriment na psima zabranjen.

Javnost se umirila, ali mi smo nastavili da insistiramo da usvojimo osam vojnih pasa, od kojih je šest nemačkih ovčara, labrador i belgijski ovčar (malinoa). Nakon što smo obavešteni da se rashodovani psi prodaju, nudili smo da otkupimo pse, ali smo dobili odgovor da su psi prebačeni u Niš, u četu za obuku vodiča pasa. U međuvremenu smo se obraćali republičkoj veterinarskoj inspekciji sve dok nismo dobili odgovor da je utvrdila da eksperiment na psima nije ni započet, a takođe i ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine, Etičkom savetu za dobrobit oglednih životinja i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti koja je bila inicijator eksperimenta.

Na kraju nas je Ministarstvo odbrane obavestilo da psi nisu bili ni „rashodovani”, odnosno da nisu proglašeni nepodobnim, nego se radi o psima koji su i dalje na službi u Vojsci Srbije i da niko zaposlen u Vojsci Srbije neće odgovarati ni zato što nije poštovao ni interni Pravilnik o materijalnom poslovanju.

Podsećamo da po našem zakonu eksperiment nije ni smeo da se izvrši na životinjama koje nisu posebno uzgojene za tu svrhu. Životinje na kojima se vrše eksperimenti su žrtve nezamislive patnje. Od trenutka kada ogled počne, za njih počinje agonija.

U zemljama članicama Evropske unije i Izraelu zabranjeni su mnogi eksperimenti na životinjama, a 11. marta 2013. stupila je na snagu zabrana prodaje i uvoza kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka, kao i proizvoda za ličnu higijenu, koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu.

U svetu se Svetski dan oglednih životinja 24. april od 1979. godine obeležava protestima, konferencijama i različitim javnim događajima koji imaju za cilj podizanje svesti građana o patnji eksperimentalnih životinja.

Ove godine Feniks je, u okviru kampanje Čisti i lepi bez surovosti, održao Radionicu sa temom Besmisleni eksperimenti na životinjama za učenike VI i VII razreda OŠ Sveti Sava. Cilj nam je bio – buđenje svesti kod učenika o postojanju životinja na kojima se vrše eksperimenti, informisanje o tome zašto i kako se sprovode eksperimenti na životinjama, stimulacija kritičkog mišljenja i razvoja empatije u vezi toga, kao i informisanje o postojanju izbora - alternativama. Kao povod i uvod u razgovor prikazali smo film Besmisleni eksperimenti na životinjama koji je nastao u nemačkom udruženju Doktori protiv eksperimenata na životinjama, a koji su naši saradnici prilagodili za srpsko govorno područje. Film je izuzetno dobro primljen.

U Radionici je učestvovalo 15 učenika. Posle razgovora o filmu, učenici su se podelili u nekoliko grupa, sa zadatkom da nacrtaju letak sa porukom. Iz njihovih radova se vidi da su potpuno shvatili temu jer su poslali jasnu poruku protiv eksperimenata na životinjama. Ovo je velika podrška našem radu i načinu koji smo odabrali za edukaciju najmlađih. U evaluaciji, učenici su Radionicu ocenili visokim ocenama i pozitivnim komentarima, što je odraz interesovanja za temu, koje smo uspeli da izazovemo, kao i za pozitivnu atmosferu koja je vladala sve vreme.

Fotografije sa radionice Besmisleni eksperimenti na životinjama, OŠ Sveti Sava

radionica-ogledne-2015 01 th radionica-ogledne-2015 02 th radionica-ogledne-2015 03 th radionica-ogledne-2015 04 th radionica-ogledne-2015 05 th

radionica-ogledne-2015 06 th radionica-ogledne-2015 07 th radionica-ogledne-2015 08 th radionica-ogledne-2015 09 th radionica-ogledne-2015 10 th