90.000 miševa ubijeno u okrutnim testovima botoksa
Protesti protiv kompanija Eisai i Ipsen širom Evrope

mouse-in-a-bowlEvropska koalicija za zabranu eksperimenata na životinjama (ECEAE), savez vodećih evropskih organizacija za zaštitu životinja, već petu godinu za redom širom Evrope organizuje Nedelju akcije da bi protestvovala protiv kontinuirane upotrebe miševa u surovim testovima trovanja botulinskim toksinom (poznatijem kao botoks). Organizacije iz Češke, Francuske, Nemačke, Italije, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske i Velike Britanije pridružuju se protestu.

Svaka proizvedena tura botoksa se testira kontroverznim LD 50 testovima LD50 („LD“ - Lethal Dose – „smrtonosna doza“; „50“ – označava 50 posto). Grupama miševa se u stomak ubrizgavaju različite doze botulinskog toksina da bi se saznalo koja doza ubija polovinu životinja. Ovaj postupak izaziva užasnu patnju kod životinja koje se polako guše zbog paralize mišića, potpuno svesne.

Ovogodišnji protesti širom Evrope targetiraju japansku kompaniju Eisai koja ima ogranke u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Nemačka laboratorija LPT iz Hamburga dobila je odobrenje da izvrši LD50 test da bi ispitala Eisai-jev proizvod „NeuroBloc“ na 60.000 miševa u 2014. godini i na 30.000 u 2015. godini. Kompanija Ipsen, bazirana u V. Britaniji, takođe još uvek koristi miševe za testove botoks proizvoda.

Stalni protesti javnosti primorali su proizvođače Allergan i Merz da počnu da koriste humane testove zasnovane na kulturama ćelija od 2011, odnosno 2015. godine. Ovi testovi zamenili su većinu surovih LD50 testova na životinjama.

Povremeno korišćen u medicinske svrhe, botulinski toksin, bakterijski otrov, najpoznatiji je po svojoj kozmetičkoj upotrebi radi privremenog smanjenja bora na licu. Iako je od marta 2013. godine u EU nastupila zabrana proizvodnje i uvoza kozmetike koja je testirana na životinjama, botoks nije uključen u zabranu jer je proizvod koji se ubrizgava pod kožu, a ne nanosi se na nju (definicija „kozmetike“). Ova rupa u regulativi EU dozvoljava da se stotine hiljada miševa koriste u surovim testovima na ovu supstancu svake godine, širom sveta.

Udruženje „Feniks“ priključuje se ECEAE u pozivu kompanijama Eisai i Ipsen da odmah prestanu sa surovim testovima na životinjama.

Potpuno je neprihvatljivo da osećajne životinje budu izložene smrti u agoniji radi proizvoda koji se široko koristi u kozmetičke svrhe, uprkos dostupnosti ne-životinjske alternative. Pozivamo nadležne, kao i kompanije Eisai i Ipsen, da deluju odmah da bi ovi surovi testovi botoksa postali stvar prošlosti.

Više informacija o botoksu i kampanji ECEAE: Stop botox animal testing!

Prevela: Katarina Samurović