botox
Više fotografija pogledajte OVDE

„Akcija Botox” u 15 zemalja Evrope – treba da skrene pažnju na težak položaj životinja koje se koriste za testiranje botoksa.

Dana 17-tog jula, članice Evropske koalicije za zabranu eksperimenata na životinjama (European Coalition to End Animal Experiments, ECEAE) održaće Dan aktivnosti u 15 zemalja širom Evrope da bi pozvale nemačku kompaniju Merz i britansku kompaniju Ipsen da prekinu korišćenje miševa u surovim testovima trovanja za svoje proizvode u kojima koriste botox.

Mada se koristi u medicinske svrhe, bakterijski otrov botulin je najpoznatiji po upotrebi u kozmetici gde se koristi za privremeno smanjivanje brazdi na licu i bora. Svake godine se hiljade miševa koristi u surovim eksperimentima širom sveta da bi se testirala ova supstanca.

Za testove sa botoksom na životinjama koristi se kontroverzni LD50 test trovanja. Grupe miševa dobijaju u abdomen različite doze botulinskog toksina da bi se odredila doza koja ubija polovinu životinja. Pri tom za životinje nastaju užasavajuće patnje. One se sporo dave izazivanjem paralize mišića, a da su pri tom potpuno svesne.

Ipak, nedavno je američka kompanija Allergan dobila dozvole od američkih i evropskih agencija za upotrebu test metoda koji se izvodi na ćelijama neživotinjskog porekla. Allergan je pokazao da je moguće zameniti surova ispitivanja na miševima. Evropski Dan akcije ima za cilj da primora i ostale kompanije koje proizvode botulin, uključujući Merz i Ipsen da slede Allergan i usvoje metode bez testiranja na životinjama.

Udruženja za zaštitu prava i ona koja su protiv vivisekcije iz Austrije, Belgije, Češke, Danske, Francuske, Italije, Makedonije, Holandije, Norveške, Portugalije, Švajcarske, Španije i UK učestvuju u ovoj akciji.

Potpuno je neprihvatljivo da se ovi surovi testovi i dalje izvode, iako postoji odobrenje EU za alternativni metod testiranja koji ne koristi životinje. ECEAE i njene članice insistiraju kod vlasti i kod kompanija Merz i Ipsen da deluju u pravcu toga da botox testovi na životinjama postanu stvar prošlosti.

Još informacija možete naći na linku: Stop botox animal testing!