rabbit-logoHCS (Human Cosmetic Standard) je jedini međunarodno priznati standard koji garantuje da proizvod i njegovi sastojci nisu bili testirani na životinjama.

Ovu oznaku mogu da koriste jedino kompanije koje ni jedan svoj proizvod ili njegov sastojak ne testiraju na životinjama. Takođe, postoji i standard za proizvode kućne hemije koji se zove HHPS (The Humane Household Products Standard). Oba standarda su pokrenuta 1996. godine od strane organizacija za zaštitu životinja među kojima je bila i Evropske koalicije za ukidanje eksperimenata na životinjama (The European Coalition to End Animal Experiments, ECEAE).

ECEAE prati da li se kompanije pridržavaju pravila koja nalaže standard i reaguje suspendovanjem sertifikata ukoliko se pravila ne poštuju. U tom smislu oktobra 2011. godine suspendovan je sertifikat za sledeće kompanije:

  • Mary Kay
  • Yves Rocher
  • L’Occitane
  • Caudalie

Sertifikat je suspendovan zato što kompanije nisu prestale da izvoze svoje prizvode u Kinu koja zahteva da se svi kozmetički proizvodi testiraju na životinjama. Ostale kompanije sa HCS liste su se dogovorile da se povuku sa kineskog tržišta dok se zakon u Kini ne promeni.

Veliki broj firmi odavno svoju prodaju bazira na cruelty free proizvodima, o čemu možete pogledati na linku Go Cryelty Free.

U martu 2012. primećeno je još kompanija sa HCS liste koje prodaju na kineskom tržištu i koje će morati da odluče da li će se povući ili će biti skinute sa liste (Method, Earth Friendly Products, Seventh generation, Kiss my face, Freeman, Dermalogica).