receno i precutano 0424Serijal Rečeno i prećutano emituje se na talasima Radio Beograda 2, od ponedeljka do četvrtka u terminu od 12 do 13 h. „Ova serija neguje analitički pristup društvenim pitanjima u najširem smislu, proširuje odjeke pojedinih javnih izjava i objašnjenja, pokušava da otkrije nedorečeno ili samo nagovešteno, ili jezikom novinara kazano, „rečeno između redova“. Radio-novinar nastoji da istraživačkim i analitičkim putem dođe do celine istine. U tome su mu od pomoći kompetentni sagovornici, koji mogu da doprinesu popunjavanju „praznine“ i celovitom saznanju.“

Dana 04. aprila gostovali smo u emisiji „Voljeni pa ostavljeni“ , autorke Arijane Handan.

Povod za emisiju bio je Međunarodni dan napuštenih životinja, koji se u zemljama širom sveta obeležava 4. aprila kako bi se skrenula pažnja na hiljade pasa i mačaka na ulicama koji su svakodnevno izloženi različitim oblicima zlostavljanja, gladi, žeđi i bolesti. Činjenica je da većina napuštenih životinja nije rođena na ulici, već je izbačena iz svog doma.

Govorili smo o napuštanju kao društvenom problemu, koji se objašnjava sa aspekta biologije, psihologije, sociologije i zaštite životinja. Uzrok ovog problema je u neodgovornom vlasništvu, postojanju nelegalnih odgajivačnica i izostanku sankcije za napuštanje ljubimca. Govorili smo o odgovornom vlasništvu kao ključu rešenja problema napuštenih životinja. O tome šta čini odgovorno vlasništvo: čipovanje+vakcinacija+sterilizacija+5 sloboda+briga do kraja života ljubimca, kao i o merama koje je neophodno doneti da bi se napuštanje značajno smanjilo i vremenom zaustavilo. Mere stimulacije odgovornog vlasništva i mere destimulacije neodgovornog vlasništva su neophodne i bez uvođenja istih napuštanje se ne može zaustaviti. Da bi se pomenuto ostvarilo potrebno je sprovoditi zakonsku regulativu koja štiti životinje, Zakon o dobrobiti životinja i pravne akte koji iz njega proizlaze. Životinje su ravnopravni stanovnici planete, osećaju bol, patnju strah, stres, radost i tugu i naše pravo i obaveza je da ih štitimo. Napustiti životinju koja u potpunosti zavisi od nas znači osuditi je na smrt, zato bi napuštanje moralo da se klasifikuje kao krivično delo.

Istakli smo da je razlog za nesprovođenje zakona nedostatak političke volje i apelovali na nadležne institucije da se zakon sprovodi jer se u suprotnom problem napuštanja se ne može rešiti.