setnja na distanciPhoto by Frank Busch on Unsplash

Udruženja za zaštitu životinja iz Srbije obratila su se sinoć predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade, Ani Brnabić povodom ukidanja dozvole za večernje izvođenje pasa da obave svoje osnovne fiziološke potrebe.

Uz puno uvažavanje preduzetih mera u cilju čuvanja ljudskih života, udruženja smatraju da dozvola večernjeg izvođenja pasa ne predstavlja nikakvu pretnju ukoliko se poštuje ograničenje kontakta i držanja preporučene distance između ljudi. Od večernje šetnje pasa mnogo je opasniji izlazak u kupovinu koji je takođe neophodan, kako za mlađe, tako i za starije od 65 godina, pa su se našli načini da građani drže potrebno rastojanje.

Ukoliko je do zabrane došlo zbog "kršenja" dozvole od strane nesavesnih građana, trebalo je kazniti neodgovorne, odnosno prekršioce, a ne ukidati dozvolu i tako kažnjavati i one koji su se ponašali u skladu sa izrečenim merama.

Udruženja predlažu da se odluka preinači i da se omogući da vlasnici pasa mogu u večernjem periodu da izvedu ljubimce (npr. kasno uveče). Ukoliko je potrebno mogu se redefinisati ograničenja vremena provedenog napolju, udaljenost od stana, čak i to da stanari koji imaju pse međusobno mogu da naprave raspored kako se ne bi sretali. Doneta mera ugrožava kako fizičko zdravlje pasa, tako i mentalno zdravlje njihovih vlasnika koji su u povišenoj situaciji stresa. Psi koji su naučeni da obavljaju nuždu napolju ne mogu se odučiti tako lako, bez rizika da dobiju uremiju i da im se ozbiljno naruši zdravlje. Ne možemo od vlasnika zahtevati da psima ne daju da piju vodu. Takođe mnogo je pasa na terapiji diureticima i oni moraju češće vršiti osnovnu fiziološku potrebu.

Da li ovakvim merama treba da kažnjavamo savesne vlasnike pasa i uopšte građane za njihovu humanost, posebno imajući u vidu veliki broj pasa koji su udomljeni sa ulice i iz azila za napuštene pse?

Opravdano sumnjamo da su konsultacije oko ukidanja mere donete na osnovu zvaničnog stava medicinske/veterinarske struke o ograničavanju kućnih ljubimaca - pasa u obavljanju fizioloških potreba. Kako u odluci Vlade po ovom pitanju i u medijskim izveštajima o njoj stoji da je "na predlog struke doneta ova odluka", postavljeno je pitanje članu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da potvrdi ili demantuje te navode, a on je, citiramo, rekao: "Struka nikakve neposredne veze nema sa tom odlukom."

Udruženja predlažu da Vlada Republike Srbije razmotri redefinisanje, a ne ukidanje večernjeg izvođenja pasa radi obavljanja fizioloških potreba.

Rešenja koja u tom smislu primenjuju mnoge države mogu poslužiti kao dobar primer i osnov za donošenje odluke koja će biti od veće koristi svima u situaciji borbe protiv ove pandemije.

Nada za životinje Riska/Animal Hope Riska, Beograd
Udruženje za prava i zastitu životinja "M I A", Beograd
Udruženje za prava i zaštitu životinja “Belka”, Majdanpek
Udruženje P.U.Ž. Veliko Gradište
Udruženje "Feniks", Beograd
Nezavisni aktivisti Srbije
Zaštita životinja APS Niš
Udruženje "Prijatelj"
Udruženje "Borske šape", Bor
Organizacija za prava i zaštitu životinja "ORPAK", Kruševac
Udruženje "Evropska inicijativa 17", Beograd
Grupa građana "Zaštita životinja Sombor"
Udruženje građana "Alfa", Beograd
Udruženje Link plus, Beograd
Udruženje "Meda", Šabac
Neformalno Udruženje "Šapi dom"
Udruženje za zaštitu prava životinja ARC
Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine "Zoja", Veliko Gradište
Udruženje za zaštitu životinja i prirode "LESI", Bač
Udruženje "Zoi", Beograd
Udruženje za zaštitu životinja "Orka", Novi Bečej
Solidarno za životinje i prirodu, Beograd
Udruženje "Borba za zivot', Vranje
Društvo za zaštitu životinja i prirode Ekolibrijum iz Pančeva
Koalicija za život, Beograd
Udruženje "Spaske", Kraljevo
Udruženje “Sloboda za životinje”, Beograd
Veterinarska Ambulanta "Locovet", Beograd
VET GROUP, Beograd
SEMPERA VET, Beograd