setnja vanredno stanjeFotografija: Igor Čoko

Od uvodjenja vanrednog stanja 16. marta u Republici Srbiji, zbog pandemije Corona virusa Covid-19, obratio nam se veliki broj gradjana sa pitanjima vezanim za izvodjenje pasa, koje je zbog policijskog časa u večernjim časovima postalo nemoguće. Tim povodom udruženja za zaštitu životinja Nada za životinje - Riska, zastupnica Milja Krivokuća, MIA AR, zastupnica Jelena Zarić, Link plus, zastupnica Nataša Vukmirović i Feniks, zastupnica Milica Ranković uputila su dopis/mejl predsednici Vlade, Ani Brnabić (21.03.2020), sledećeg sadržaja:

Poštovana, Veliki broj gradjana/vlasnika pasa obratio nam se zbog problema koji je nastao sa uvodjenjem policijskog časa, a odnosi se na izvodjenje pasa u večernjim časovima.

Ovim putem apelujemo da razmotrite mogućnost da vlasnicima pasa bude dozvoljeno da prošetaju svoje ljubimce u vreme policijskog časa, tj. uveče. Radi se o kratkoj šetnji (oko 15-tak minuta) koja za cilj ima obavljanje fizioloških potreba s obzirom da su psi naučeni da fiziološke potrebe ne obavljaju u stanu nego napolju.

Smatramo da bi ova dozvola omogućila smanjenje stresa kod vlasnika (jer je nemoguće objasniti psu zašto ne može da izadje), a takodje bi smanjila gužvu koja se nepotrebno stvara u periodu od 19 do 20 sati kada svi krenu napolje, s obzirom da se inače izvode u 22, 23,24 časa ili kasnije.

Verujemo da razumete našu zabrinutost i želju da omogućimo gradjanima da i u ovoj situaciji ostanu odgovorni vlasnici, a da pritom ne ugroze red i disciplinu koji su nam svima neophodni u borbi sa virusom.