apel ne ukidajte dozvoluPhoto by Ekaterina Novitskaya on Unsplash

Udruženja za zaštitu životinja su se ponovo obratila predsednici Vlade RS i predsedniku Republike Srbije (25.03.2020), povodom najave mogućnosti zabrane izvođenja pasa radi obavljanja fizioloških potreba.

Udruženja pozdravljaju odluku koja je omogućila vlasnicima da budu odgovorni prema svojim ljubimcima.

U tom smislu udruženja su izrazila zabrinutost što se i psi koriste u politikantske svrhe da bi se kritikovala odluka Vlade RS. Deo javnosti nije uvideo smisao ovakve odluke i protumačio je kao stanje privilegije, a ne nužde.

Bojimo se da je to uticalo na to da se razmišlja  o povlačenju odluke,  a ne objektivno opravdani razlozi. Smatramo da nepoštovanje odluke i njena zloupotreba treba da budu sankcionisani, ali ne kolektivnom kaznom pre svega pasa koji su žrtve ponašanja ljudi.

Žao nam je što je nužna fiziološka potreba pasa stavljena  u kontekst šetanja i kretanja vlasnika koji su samo pratnja i koji će biti dovedeni u bezizlaznu situaciju pooštravanjem zabrane.

Ove mere mogu ozbiljno uticati na zdravlje pasa, kućnu higijenu, a onda i na dobrobit vlasnika, te stoga predlažemo konsultacije sa veterinarskom strukom ako je potrebno.

Nada za životinje – Riska, zastupnik, Milan Ćalić
MIA AR, zastupnica Jelena Zarić
Link plus, zastupnica Nataša Vukmirović
Feniks, zastupnica Milica Ranković