arc panel 01

Učestvovali smo na Panel diskusiji »Nivo svesti društva o brizi o životinjama« koja je, u organizaciji udruženja Animal Rescue Serbia (ARS), održana dana 5. oktobra o.g. u hotelu Radisson Collection. Ideja organizatora bila je da se kroz izlaganja predavača i diskusiju napravi svojevrstan presek stanja brige o životinjama u našem društvu iz čega bismo videli da li smo i u kojoj meri napravili pomak kada je briga o životinjama u pitanju.

U prvom delu diskusije učesnici/izlagači iz oblasti medija, obrazovanja i aktivizma, izneli su svoja saznanja, mišljenja i zapažanja o stepenu razvijenosti svesti društva o brizi o životinjama.

To su:

Aleksandra Vukićević, novinarka, Radio Beograd 2, o edukaciji putem medija

Rastko Ajtić, herpetolog, Zavod za zaštitu prirode, o edukaciji i zbrinjavanju divljih životinja

Damnjan Tadić, defektolog, OŠ Branko Ćopić, o edukaciji o zaštiti životinja u obrazovanju

Irena Uzelac, ARS, o iskustvima i radu Udruženja ARS

Milica Ranković, aktivistkinja, predsednica Udruženja Feniks, o iskustvima udruženja i pravnoj zaštiti životinja u Srbiji 10 godine od donošenja Zakona o dobrobiti životinja, posmatrano iz ugla aktivista za zaštitu životinja

Moderirala je Ružica Zorkić Radičević, novinarka, Radio Beograd 2.

arc panel 02

U drugom delu diskutovalo se o mogućim predlozima i rešenjima postojećih problema uz učešće slušalaca. Zajednički zaključak je ohrabrujući – bez obzira na sveukupno nepoštovanje zakonske regalative koja štiti životinje – učinjen je pomak u svesti ljudi o neophodnosti zaštite životinja. Ovo je rezultat dugogodišnjeg rada  aktivista i organizacija civilnog društva za zaštitu životinja.

arc panel 03