cincila 2Udruženja Nada za životinje Riska i Feniks uputila su otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću (09.07.2018), u kome apeluju da predsednik ne dozvoli da Srbija skrene sa civilizacijskog i etičko-ekološki naprednog kursa zarad interesa nekolicine odgajivača činčila koji otvoreno pozivaju na korupciju i ukidanje postulata pravne države.

Pismo je upućeno povodom izjave Snježane Milovanović predsednice Skupštine Udruženja Aguti 07.07.2018. na televiziji N1, a koja je izjavila sledeće: „Ako je vladajuća većina promenjena od 2009. godine onda su oni vlasni da nešto i promene“. Takođe, u istoj emisiji osnivač i vlasnik firme Uno d.o.o. Valjevo, Miodrag Stanković daje skandaloznu izjavu rekavši  da će platiti novinare ako pomenuta zakonska odredba stupi na snagu. Nekoliko dana pre toga resorni ministar Branislav Nedimović u svom gostovanju u emisiji „Razgovarajmo o Evropi“  01.07.2018. godine kao odgovor na pitanje iz publike oko mogućeg ukidanja zabrane izjavljuje kako je naš Zakon o dobrobiti životinja previše napredan i da pojedini privrednici ne mogu da se usklade sa istim. Izjava Ministra je posebno skandalozna jer valjda u pravnoj državi svi treba da se usklađuju sa zakonima, a ne zakoni sa ličnim interesima. Ove izjave ukazuju na to da bi se odgovornost za unazađivanje dobre zakonske regulative i etičko-ekološku dekadenciju našeg društva  pripisala volji vladajuće većine, a ne ličnom interesu pojedinaca, u šta ne želimo da verujemo. 

Da podsetimo - unazad nekoliko meseci više od 50 organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životinja, ekologijom i održivim razvojem, argumentovano se suprotstavljaju grupici odgajivača činčila koja se zalaže za ukidanje zabrane gajenja krznašica. Odgajivači su imali 10 godina vremena da se usklade sa odredbom Zakona o dobrobiti životinja koja stupa na snagu u januaru 2019.godine. Podršku toj manjini otvoreno pružaju pojedini narodni poslanici koji pored svih privrednih i poljoprivrednih problema potenciraju ukidanje zabrane umesto da podrže preorijentaciju preostalih nekoliko farmi. S obzirom da Evropska unija nikako ne podržava ovu etički i ekološki prljavu industriju, nije jasno sa kojim motivom je Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavio gore navedeno. Takođe, nije jasno koje motive (osim ličnih) imaju oni koji forsiraju interes male grupe ljudi koji se ne poklapa sa interesom Srbije