veliki borak 1U okviru naše kampanje „Budite deo rešenja, a ne deo problema!“, sterilišite svoje pse i nikada ih ne napuštajte, učestvovali smo na tribini u Velikom Borku, GO Barajevo. Tribina je održana 22. decembra 2017. godine u 17 časova. Tema je bila „Napušteni psi su naša odgovornost“, zato što je njihova sudbina u našim rukama. Pored nas gost i učesnik tribine bio je i Zoran Stojković, veterinar iz JKP Veterina Beograd.

Među prisutnima su bili i Vesna Ranković, pomoćnik predsednika GO Barajevo, Nenad Savić, član opštinskog Veća, Dragoslav Jovičić Uča, sveštenik Goran Rakić, Dragan Ivanković, menadžer Zornića kuće, Tanja Jovičić, finansijski direktor JKP Veterina Beograd, učiteljice Katarina Savić, Rada Đukić i Vesna Milovanović, Marijana Plamenić, Uroš Nikolić, predsednik MZ Veliki Borak.

U holu škole postavljena je izložba dečjih likovnih radova na temu „Av, av... ja sam napušten pas“. Anketirani su roditelji i stanovnici sela o ovom problemu. Izrađene su: prezentacija, slideshow i e-knjiga. Učenici su, pored tribine, pripremili i priredbu koja je održana 27. decembra. 

veliki borak 2

Ove aktivnosti su deo projekta „Smanjenje populacije napuštenih pasa na teritoriji Velikog Borka“

Od septembra školske 2017/2018. godine u OŠ „Knez Sima Marković“ Barajevo, izdvojenom odeljenju Veliki Borak sprovodi se pilot program Design for Change.Organizator i koordinator projekta je Biljana Popović.

Ovaj globalni pokret osnovan je 2009. godine u Indiji i do danas je ohrabrio više od 300 000 škola u 50+ zemalja širom sveta da ostvaruju 20 000+ različitih priča o deci koja su donela određene promene u lokalnim zajednicama. Design for Change je jedinstven, jer poseduje razvijenu design thinking metodologiju prilagođenu radu sa decom u formalnom i neformalnom obrazovnom okruženju. DFC model nudi strukturiran način podučavanja veština 21. veka (liderstva, komunikacije, saradnje, kreativnog i kritičkog mišljenja). Program neguje razvoj samopouzdanja među decom. Učenici postepeno menjaju stav iz – Da li ja to mogu? u Da, ja mogu sve!  

U Srbiji, Design for Change Serbia deo je nevladine organizacije Vega omladinski centar iz Beograda čija je misija da ohrabri što više dece u Srbiji da kažu Da, ja to mogu!

Rezultat rada biće DFC priča o promeni – inovativni projekti koje će đaci sprovesti samostalno uz podršku. Tako će deca imati mogućnost da svoje ideje o tome kako da promene svet isprobaju u praksi, za početak u svom neposrednom okruženju. Zahvaljujući četiri jednostavna koraka - Oseti, Zamisli, Uradi, Podeli – mogu bolje da razumeju problem koji žele da reše, istraže različita rešenja i sprovedu ih u delo, i na kraju svoj uspeh podele sa svima.

veliki borak 3

U Velikom Borku ima mnogo napuštenih pasa, deca su tužna kada ih vide odbačene, bez toplog doma – prepuštene gladi, žeđi i smrti. Zato su odabrali da njihov projekat/izazov bude „Smanjenje populacije napuštenih pasa na teritoriji Velikog Borka“.