crni
Fotografija: Igor Čoko

Grupa udruženja iz čitave Srbije izražava žaljenje zbog nedavnih napada pasa na dve osobe u Nišu i zahteva od nadležnih državnih organa da ih uključe u izradu zakonskog okvira za održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca. Građanka Niša napadnuta je pored Starog groblja, a psi su je ujedali, kako je sama navela, dok je u naručju držala svoje dvogodišnje unuče. Na istom mestu i ranije su zabeleženi napadi pasa, a radnici niške zoohigine sklonili su pse koji su prethodno boravili na toj lokaciji ( Držala dete u naručju dok je čopor pasa ujedao - Niške vesti i Užas u Nišu: Lutalice napale dve žene, građani pokrenuli apel da se reši problem pasa na ulici - Telegraf). Ljudi koje napadnu psi prolaze kroz traumatično iskustvo jer lokalne samouprave i nadležno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dugi niz godina primenjuju neuspešna i neefikasna rešenja umesto da se bave uzrokom problema – a to je neodgovorno ponašanje vlasnika i odgajivača pasa koji ne poštuju zakon, ali ne snose nikakve pravne posledice zbog toga.

Kontrola vlasnika kućnih ljubimaca i uvođenje odgajivačke delatnosti u zakonske okvire ključni su za sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca, a održivo sistemsko rešenje podrazumeva da se broj ujeda napuštenih pasa svede na nulu. Kada bude primenjeno održivo sistemsko rešenje problema na human način, kako godinama predlažu udruženja građana, psi i mačke više neće živeti na ulici, a vlasnici pasa biće dužni da primene mere kojima će sprečiti potencijalne napade na ljude i druge životinje. Želimo da naglasimo da ponavljanje napada pasa na istim lokacijama u Nišu upravo dokazuju ono na šta neprestano ukazujemo – a to je da sklanjanje pasa s jedne lokacije ne rešava problem jer istu lokaciju uskoro naseljavaju novi napušteni psi! Bilo da su psi sklonjeni radi trajnog zbrinjavanja u prihvatilištima, ili da bi bili ubijeni – sve dok se ne zaustavi kontinuirano masovno napuštanje pasa i mačaka, i to kontrolom vlasnika i odgajivača, naše ulice biće dom hiljada pasa i mačaka beskućnika koje su njihovi vlasnici izbacili na ulicu.Višedecenijska praksa hvatanja i ubijanja pasa upravo je i dovela do sadašnje situacije kada se lokalne samouprave suočavaju sa posledicama nesprovođenja ili nedoslednog sprovođenja svojih zakonskih obaveza koje podrazumevaju zabranu ubijanja napuštenih kućnih ljubimaca.

Umesto da se desetine miliona evra koje se svake godine potroše na neefikasan rad zoohigijenskih službi i isplatu odštete na ime ujeda psa ulože u održivo sistemsko rešenje koje podrazumeva niz mera za efikasnu kontrolu populacije pasa i mačaka, trošenje budžetskih sredstava za delatnost zoohigijene često je netransparentno i neracionalno, što je u značajnoj meri doprinelo da problem ne bude rešen čak dvanaest godina od uvođenja obaveze lokalne samouprave da na human način zbrinjava napuštene kućne ljubimce, što je propisano Zakonom o veterinarstvu 2005. godine.

Udruženja zahtevaju da budu uključena u izradu kvalitetnog zakonskog okvira za sistemsko i trajno rešenje problema napuštenih pasa i mačaka, na human i održiv način jer godinama upozoravaju da primena neefikasnih mera dodatno komplikuje, umesto da dovede do rešenja koje je u interesu čitavog društva.

Saopštenje su potpisala sledeća udruženja:

 • Alfa, Beograd
 • Ekolibrijum, Pančevo
 • Feniks, Beograd
 • HMM, Novi Sad
 • Kanis, Sremska Mitrovica
 • Link plus, Beograd
 • Ljubimci, Pančevo
 • Nada za životinje - Riska, Beograd
 • ORPAK, Kruševac
 • Protekta, Vlasotince
 • Savez udruženja "BETA Srbija"
 • SPANS, Novi Sad