begevege-2016 1

U nedelji zaštite životinja od 4-11. oktobra (4. oktobar je Svetski dan životinja - World Animal Day, WAD) održan je Drugi BeGeVege festival, od 7. do 9. oktobra na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u organizaciji Udruženja Sloboda za životinje. Ovaj festival je jedina manifestacija u Srbiji koja promoviše miroljubivi način života, a to je život sa pravilom – ono što ne želiš da se tebi čini, nemoj ni ti činiti drugome.

Da li je moguće živeti životom u kome nema iskorišćavanja životinja za hranu, odeću, obuću, oglede, „zabavu“, „sport“, ... ?  Smatramo da je ovakav životni stil – moguć i od životne važnosti za čoveka jer donosi mnogo zadovoljstva i dobrobiti ljudima, prirodi i životinjama. Ovakav životni stil - život sa etikom i moralom - smanjuje patnju životinja i sveukupnu patnju prirode i ljudi na Zemlji. Na BeGeVege festivalu promovisali smo miroljubivu i organsku poljoprivredu i zdrav način života u kome ni jedna životinja ne mora da pati, osnovna prava za životinje, slobodan život životinja u skladu sa svojom vrstom i životnim staništem.

U sklopu programa Festivala realizovani su zabavni i edukativni programi na bini, predavanja, nastupi muzičara i plesnih grupa, edukativni filmovi o zaštiti životinja i prirode, miroljubive i organske poljoprivrede i još puno toga. Takođe, bili su prisutni proizvođači hrane biljnog porekla, uvoznici organskih ili vegan sertifikovanih proizvoda, proizvođači prirodne kozmetike koja nije testirana na životinjama, itd.

Naše aktivnosti realizovali smo u dva pravca:

Na štandu smo organizovali savetovalište i udomljavanje napuštenih životinja, tako što smo odgovarali na pitanja sugrađana iz oblasti zaštite životinja, distribuirali naše informativno-edukativne materijale, prodavali veganske kolače i udomili dva psića sa Ceraka. Prihod od kolača namenili smo za starateljske pse sa Ceraka.  

Za decu i roditelje organizovali smo Radionicu o besmislenim eksperimentima na životinjama.

begevege-2016 2

Kao uvod prikazali smo istoimeni animirani film, koji je prikazao jedan sasvim drugačiji pristup nauci, kada su u pitanju eksperimenti, i podstakao na razmišljanje o besmislenosti i surovosti eksperimenata na životinjama. Pokazali smo da postoji drugi način, da postoje alternative, da postoji mogućnost da svako doprinese zaštiti oglednih životinja.

Nakon filma usledio je razgovor sa prisutnima koji je za cilj imao informisanje i edukaciju o temi.

Za najmlađe smo pripremili papir i bojice tako da su mogli da nacrtaju letak i pošalju svoju poruku u vezi eksperimenata na životinjama.

Uspeli smo da informišemo i edukujemo javnost o postojanju i zaštiti oglednih životinja, o tome kakvi eksperimenti se rade na životinjama, da stimulišemo empatiju prema njima i izazovemo  kritičko mišljenje koje će doprineti tome da svako sebi postavi jedno veoma važno pitanje - da li su eksperimenti na životinjama zaista potrebni?