radio-zrenjanin-igor-virijevicDana 13. jula 2016. grupa nevladinih organizacija podnela je gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću zahtev za razrešenje načelnika Komunalne policije u tom gradu. Kao razlozi za smenu navedeni su zanemarivanje opšteg interesa i zalaganje za ubijanje napuštenih kućnih ljubimaca.

Povod za ovakav zahtev organizacija bila je izjava načelnika Igora Virijevića u kojoj je naveo da se javna komunalna preduzeća koja se bave zoohigijenom u čitavoj Srbiji zalažu za izmenu zakona i omogućavanje ubijanja napuštenih životinja. Virijević je ukazao da je to nehumana, ali navodno efikasna mera za rešenje problema napuštenih životinja.

Izjava načelnika Virijevića koja je 12. jula 2016. godine objavljena na sajtu Gradskog radija Zrenjanin na internet adresi www.gradskiradiozrenjanin.com/pas-ujeda, nedvosmisleno ukazuje da se on zalaže za nehuman odnos prema napuštenim kućnim ljubimcima, za njihovo ubijanje, odnosno legalizaciju ubijanja putem izmene postojeće zakonske regulative, navodi se u zahtevu organizacija.

Udruženja smatraju da je dovoljan razlog za Virijevićevo razrešenje njegovo zalaganje za povećavanje stepena nasilja koje razara naše društvo, a da je neiformisanost Virijevića, koji ne zna da je ubijanje najneefikasnija mera za rešenje problema napuštenih pasa i mačaka, drugi razlog zašto on ne treba da obavlja dužnost načelnika Komunalne policije u Zrenjaninu.

Kako se navodi u zahtevu koji je upućen gradonačelniku Zrenjanina, napušteni psi i mačke su žrtve svojih nesavesnih vlasnika, a problem njihovog prisustva ne rešava se ubijanjem, nego uspostavljanjem mehanizma kontrole vlasnika kućnih ljubimaca.

Organizacije su izrazile spremnost da u Zrenjaninu, kao i u svim ostalim lokalnim samoupravama pomognu da se problem reši na sistemski, održiv i human način.

Takođe su zahtevale hitnu reakciju u pogledu razrešenja načelnika Komunalne policije Igora Virijevića i stupanje na dužnost osobe koja će svoju dužnost obavljati na profesionalan i savestan način, koja će biti edukovana i sposobna da kreira i sprovodi održiva rešenja i zalaže se za humanizaciju našeg društva.

Zahtev su potpisale sledeće organizacije: Društvo ljubitelja mačaka, Beograd; Društvo prijatelja životinja Ljubimci, Pančevo; Društvo za zaštitu životinja i prirode Ekolibrijum, Pančevo; Društvo za zaštitu životinja Mladenovac, Beograd; Društvo za zaštitu životinja Prizorgo, Bačka Topola; Društvo za zaštitu životinja Zoovita, Beograd; EPAR-OIPA Srbija, Subotica; Felix - Felinološko društvo, Subotica; Fondacija za razvoj domaćinstva, Novi Sad; Kulturni centar Alternativa, Zrenjanin; Link plus, Beograd; Nada za životinje Riska, Beograd; Nevladino udruženje za zaštitu životne sredine, ljudskih prava i dobrobit životinja Etika, Loznica; Organizacija za prava i zaštitu životinja Kruševac ORPAK, Kruševac; Pokret za jednakost - MFE, Vranje; Pomoć životinjama – Help Animals, Beograd; Udruženje građana Alfa, Beograd; Udruženje ljubitelja životinja Magare, Zrenjanin; Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda Beta, Beograd; Udruženje za brigu o životinjama timočke krajine Beta, Zaječar; Udruženje za prava i zaštitu životinja Majdanpek Belka, Majdanpek; Udruženje za zaštitu i prava životinja Klempa, Beograd; Udruženje za zaštitu prava životinja Bak, Srbobran; Udruženje za zaštitu životinja Argos, Jagodina; Udruženje za zaštitu životinja i prirode Najbolji prijatelj, Vranje; Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti Feniks, Beograd; Udruženje za zaštitu životinja Jupiter, Ruma; Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad (SPANS), Novi Sad; Udruženje za zaštitu životinja Prijatelj, Ub; Udruženje za zaštitu životinja Pseća sreća, Niška banja; ZEN Multifunkcionalni kinološki centar, Zrenjanin.

Zahtev su podržale i sledeće organizacije: Humano društvo Obrenovca, Beograd; Udruženje za brigu o životinjama Banata Beta, Zrenjanin; Inicijativa “Život za Zrenjanin”, Zrenjanin; Društvo za zaštitu životinja Alex, Subotica; PAOR Panonska aktivistička organizacija, Zrenjanin.