z smiljanic

Organizacije Link plus, Nada za životinje-Riska i Feniks obratile su se dopisom predsedniku opštine Apatin Živoradu Smiljaniću i Socijalističkoj partiji Srbije, čiji je Smiljanić član, i najoštrije osudile njegovo obraćanje za skupštinskom govornicom koju je iskoristio da promoviše nasilje nad životinjama.

Lekar, humanista i aktivista Crvenog krsta koji bi trebalo da bude promoter prevencije nasilja u svojoj opštini, izrazio je žaljenje što je zabranjeno iživljavanje na psima. I sam lovac, Smiljanić je izjavio da su ranije lovci ubijali pse, a da danas takva okrutnost nije dozvoljena. Smiljanić žali što psi ne smeju ni da se otruju, iako je svestan da trovanje za posledicu ima umiranje pasa u agoniji.

Umesto da u saradnji sa stručnjacima i organizacijama pronađe rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca, prvi čovek Apatina nazvao je nakaradnim evropske norme koje je Republika Srbija usvojila kroz zakone u oblasti veterinarstva.

Reagujući na Smiljanićev govor u Skupštini opštine Apatin u vezi sa problemom napuštenih pasa, organizacije su u dopisu izrazile iznenađenost zbog stavova koje je Smiljanić javno izneo.

Posebno nas je šokiralo što se predsednik opštine Apatin izrazio negativno o evropskim vrednostima samo dve nedelje pre otvaranja prvog poglavlja u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i samo nekoliko dana pre Saveta ministara OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) koji će se održati u Beogradu, navodi se u dopisu.  

Organizacije su Smiljaniću ponudile pomoć u sistemskom rešenju problema napuštenih kućnih ljubimaca u opštini Apatin.

Mediji su preneli Smiljanićevo obraćanje na sednici Skupštine opštine Apatin:

Nataša Vukmirović, Link plus
Milja Krivokuća, Nada za životinje-Riska
Milica Ranković, Feniks