U nedelju, 4. oktobra, na Svetski dan životinja (World Animal Day, WAD) na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, održaće se BeGeVege festival u organizaciji Udruženja "Sloboda za životinje", prvi festival u Srbiji koji promoviše miroljubivi način života.

begevege

Život sa pravilom: Ono što ne želiš da se tebi čini nemoj ni ti činiti drugome, važi ne samo za ljude nego i za prirodu i za životinje.

Da li je moguće živeti životom u kome nema iskorišćavanja životinja za hranu, odeću, obuću, oglede, „zabavu“, „sport“, ... ?  Smatramo da je ovakav životni stil – moguć i od životne važnosti za čoveka jer donosi mnogo zadovoljstva i dobrobiti ljudima, prirodi i životinjama. Ovakav životni stil - život sa etikom i moralom - smanjuje patnju životinja i sve ukupnu patnju prirode i ljudi na Zemlji. Na BeGeVege festivalu promovisaćemo miroljubivu poljoprivredu i gazdinstva organske i miroljubive poljoprivrede u kojoj ni jedna životinja ne mora da pati, osnovna prava za životinje, slobodan život životinja u skladu sa svojom vrstom i životnim staništem.

Na festival su pozvani gosti, udruženja iz okruženja: „Prijatelji životinja“ i „Glas životinja“ iz Hrvatske, „Srce za životnite“ iz Makedonije i naša udruženja Nada za životinje – Riska i Udruženje za zaštitu životinja i razvoj gradjanske svesti „Feniks“.

U sklopu programa Festivala predvidjeni su zabavni i edukativni program na bini, predavanja, nastupi muzičara i plesnih grupa, edukativni filmovi o zaštiti životinja i prirode, miroljubive i organske poljoprivrede i još puno toga. Takodje, biće prisutni proizvodjači hrane biljnog porekla, uvoznici organskih ili vegan sertifikovanih proizvoda, proizvodjači i uvoznici obuće od veštačkih materijala, proizvodjači prirodne kozmetike koja nije testirana na životinjama, itd.

Udruženje Feniks je za ovu priliku pripremilo:

Radionicu za decu i odrasle o besmislenim eksperimentima na životinjama

Kao uvod biće prikazan istoimeni animirani film, koji će pokazati jedan sasvim drugačiji pristup nauci, kada su u pitanju eksperimenti, i podstaći razmišljanje o besmislenosti i surovosti eksperimenata na životinjama. Pokazaće da postoji drugi način, da postoje alternative, da postoji mogućnost da svako doprinese zaštiti oglednih životinja.

Nakon filma predstavićemo svoju kampanju „Čisti i lepi bez surovosti“. A zatim sledi razgovor sa prisutnima koji za cilj ima informisanje i edukaciju o temi.

Pripremićemo papir i bojice za one koji žele da nacrtaju letak i pošalju svoju poruku u vezi eksperimenata na životinjama.

Želimo da informišemo javnost o postojanju i zaštiti oglednih životinja, o tome kakvi eksperimenti se rade na životinjama, da stimulišemo empatiju prema njima i izazovemo  kritičko mišljenje koje će doprineti tome da svako sebi postavi jedno veoma važno pitanje - da li su eksperimenti na životinjama zaista potrebni?