Podrška udruženja Link, Riska i Feniks iz Beograda kolegama iz Bosne i Hercegovine

pas-sarajevoUdruženja građana Link Plus, Riska i Feniks iz Beograda daju podršku kolegama iz Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi za humano, etičko i pre svega efikasno rešavanje problema napuštenih životinja. Poslednja Odluka Vlade Kantona Sarajevo je nezakonita i zasnovana na jednom opasnom mehanizmu – zameni teza – koji se sastoji u tome da se kreira neprijatelj u kome će se projektovati sve nezadovoljstvo, strahovi i problemi koji vladaju u društvu. Kao neprijatelj se etiketira onaj ko je najnezaštićeniji i najranjiviji, a to su u ovom slučaju napušteni psi. Zamenom teza oni postaju krivci za sve probleme u društvu, pa čak i lične probleme građana.

Ukoliko Vlada KS u protekle četiri godine nije ispunjavala svoje zakonske obaveze i iskoristila mogućnost da započne rešavanje problema napuštenih životinja, mora da preuzme punu odgovornost za to, umesto što za svoj neuspeh pokušava da okrivi žrtvu, a to su napušteni psi. Stvaranje masovne histerije u kojoj se ono što je iracionalno proglašava za racionalno takođe je veoma opasno – zavaravanje građana da će ubijanje napuštenih pasa dati rezultate je neodgovorno i licemerno – ubijanje nikada i nigde nije dalo rezultate, niti doprinelo rešenju problema napuštenih životinja.

Preduslov rešavanja problema napuštenih životinja je odgovorno vlasništvo i sankcionisanje napuštanja, a tek sa kontrolom razmnožavanja vlasničkih pasa, kao i kontrolom odgajivačnica možemo da govorimo o rešavanju problema napuštenih životinja.

Odluku Vlade KS moramo posmatrati i u širem kontekstu. Region koji iza sebe ima ratnu istoriju, put ka civilizacijskom razvoju i miru mora ostvarivati doslednom primenom zakona koja će omogućiti efikasno rešavanje problema. Problemi se ne mogu rešavati nezakonitim metodama zasnovanim na nasilju, jer „nasilje rađa nasilje“, a gde ne vlada zakon prava, vlada zakon linča.

Ovim putem dajemo punu podršku kolegama i aktivistima u Bosni i Hercegovini, apelujući da je jedini efikasan i human način rešavanja ovoga problema edukacija građana, sterilizacija napuštenih životinja i sprovođenje politike odgovornog vlasništva, a ne legalizacija brutalanog, necivilizacijskog i apsurdnog pogroma.