Povodom Dana kućnih ljubimaca, predstavnice udruženja Nada za životinje – Riska, LINK PLUS i Feniks posetile su evakuisane Obrenovčane i njihove ljubimce smeštene na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja na Košutnjaku (novi DIF). Novi DIF je jedan od retkih prihvatnih centara koji prihvata ljude sa ljubimcima. Evidentna je jaka emocionalna veza između ljudi i njihovih ljubimaca pa je neophodno da se obezbedi podrška ljudima radi ostvarivanja te veze. O neraskidivoj vezi čoveka i ljubimaca svedoče i primeri vlasnika koji su odbili evakuaciju bez svojih životinja, pristajući da dele tragičnu sudbinu.

Podsećamo da mnogima nije bilo omogućeno da povedu svoje ljubimce prilikom evakuacije. Očajni vlasnici svakodnevno se obraćaju udruženjima jer ne mogu da pronađu svoje ljubimce. Spašavanje ostavljenih ljubimaca i ponovni susret s njima veoma su potresni za ljubitelje životinja.

Želimo da se omogući spašavanje ostavljenih kućnih ljubimaca i preživelih domaćih životinja i stoga smo uputili dopis ministru odbrane Bratislavu Gašiću, ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežani Bogosavljević Bošković i načelniku Sektora za vanredne situacije MUP Predragu Mariću, zahtevajući da  građani u ugroženim područjima dobiju pomoć za svoje kućne ljubimce i druge životinje i da se osnuju štabovi za veterinu pri svim kriznim štabovima koji u ovom trenutku postoje.

Štab za veterinu osnovan je pri Kriznom štabu opštine Obrenovac i građani te opštine mogu da se obrate za pomoć ukoliko im nedostaje hrana, voda ili veterinarska asistencija za životinje. Veterinarske ekipe pomažu građanima i njihovim kućnim ljubimcima i nisu angažovane samo na sakupljanju uginulih životinja. Na taj način one pomažu građanima Obrenovca da lakše prevaziđu trenutnu krizu.