Ni pet nedelja nakon što je eksperiment na psima zabranjen, građanima nije omogućeno da udome nemačke ovčare Vojske Srbije koji se još uvek se nalaze u Vojnomedicinskoj akademiji. Zbog toga su udruženja Nada za životinje – Riska, LINK PLUS i Feniks, 07. maja uputila dopis ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežani Bogosavljević Bošković i obavestila je da su podnela dopunu prijave republičkoj veterinarskoj inspekciji protiv Instituta za medicinska istraživanja VMA, navodeći da veterinarska inspekcija još uvek nije izvršila kontrolu po njihovoj prijavi koju su podneli 7. aprila ove godine.

Podsećamo da je bilo planirano da se osam nemačkih ovčara Vojske Srbije protivpravno usmrti nakon eksperimenta koji bi bio izveden suprotno odredbama Zakona o dobrobiti životinja i bez dozvole ministra poljoprivrede, a koji je neopravdan jer je ranije već bio izvođen na životinjama i ljudima i već postoje slična naučna saznanja. Zakon je predvideo da se ogledi vrše na psima koji su posebno uzgojeni za tu svrhu i to samo ako su odobreni.

Udruženja su uputila i dopis načelniku Uprave za vojno zdravstvo brigadnom generalu prof. dr Zoranu Popoviću u kojem navode da žele što pre da preuzmu pse i da su spremna da ih kupe, s obzirom da su zvanično obaveštena da se za životinje koje zbog isteka radne sposobnosti nisu za dalju upotrebu u jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ili su nesposobne za rad odnosno reprodukciju, postupak otuđenja vrši neposrednom pogodbom, uz naknadu ili bez naknade, s tim da postupak otuđenja životinja sprovodi komisija koju obrazuje ministar odbrane ili lice koje on ovlasti, a da je osnovni kriterijum za prodaju životinja  najviša ponuđena cena uz izjavu kupca da će primeniti mere za dobrobit životinja.    

S obzirom da se u dopisu koji je udruženjima upućen iz Ministarstva odbrane navodi da je zahtev za izvođenje eksperimenata na psima Vojske Srbije Vojnomedicinskoj akademiji postavila Srpska akademija nauka i umetnosti, tri udruženja su se obratila i predsedniku SANU prof. dr Nikoli Hajdinu i zamolila ga da predstavnici SANU uzmu u obzir da je naš zakon priznao životinjama status osećajnih bića i time nas svrstao među države koje su odbacile stav da se životinjama sme nanositi bol i izazivati stres, strah i patnja. Neophodno je da se u primenu postojećih propisa uključe sve zainteresovane strane, iskreno zainteresovane za stvaranje tolerantnijeg i humanijeg društva i u tom smislu udruženja očekuju uticaj i značajnu pomoć SANU.