Udruženja Nada za životinje – Riska, LINK PLUS i Feniks apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca koje su morali da ostave u Obrenovcu da se hitno angažuju i sami ih izvuku iz praznih kuća i stanova gde god je to moguće, kao i da se jave Štabu za veterinu pri Kriznom štabu opštine Obrenovac radi spašavanja ostavljenih pasa i mačaka koji su u ovom trenutku u smrtnoj opasnosti.

Veliki broj udruženja građana iz čitave Srbije, inostranih udruženja, samoorganizovanih pojedinaca i grupa pojedinaca uključili su se u različite akcije spašavanja životinja iz poplavljenog i devastiranog Obrenovca. Takođe, akcije spašavanja sprovodi i Štab za veterinu pri Kriznom štabu opštine Obrenovac preko Veterinarske ustanove Veterina Beograd, kao i studenti Fakulteta veterinarske medicine.

Osim spašavanja životinja, akcije podrazumevaju i hranjenje životinja koje se još uvek u velikom broju nalaze na privatnim posedima. Glavni problem u ovom momentu jeste upravo zbrinjavanje i spašavanje vlasničkih životinja koje se nalaze po dvorištima, šupama, krovovima, terasama i drugim pristupačnim i nepristupačnim mestima za koje znaju njihovi vlasnici. Spasioci, često ne samo da ne mogu da oslobode te životinje, nego nemaju ni kapaciteta za njihovo zbrinjavanje.

Život ovih životinja sada je isključivo u rukama njihovih vlasnika! Produžavanje njihove agonije koja sada može da se spreči zavisi od toga da li će se vlasnici javiti na telefon Štaba za veterinu i pokušati da u saradnji sa službama pronađu i izbave svoje životinje.

Zbog toga apelujemo na vlasnike i podsećamo ih da su životinje bespomoćne, da ne mogu same da se zbrinu i pomognu sebi u ovakvoj situaciji. Takođe, apelujemo i podsećamo da bez saradnje sa spasiocima na terenu mnoge životinje će izgubiti život u najgorim mukama, uginuće od gladi i žeđi.