Evropa je rekla NE surovoj kozmetici

Udruženja Sloboda za životinje i Feniks, obeležila su Međunarodni dan zaštite oglednih životinja 27. aprila 2013. na Trgu Nikole Pašića, pod simboličnim nazivom Evropa je rekla NE surovoj kozmetici. Ova godina je u znaku istorijske pobede za životinje u Evropi u oblasti kozmetičke industrije. Dana 11. marta stupila je na snagu zabrana prodaje i uvoza proizvoda i njihovih sastojaka, kao i proizvoda za ličnu higijenu, koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu. Evropska koalicija za zabranu eksperimenata na životinjama (European Coalition to End Animal Experiments, ECEAE), koja je osnovana 1990. godine, uspela je da posle 23 godine borbe zasluženo proslavi ovu pobedu – zabranu eksperimenata na životinjama u kozmetičkoj industriji u Evropi.

Na Trgu su bili postavljeni info štandovi i izložen edukativni materijal, čime smo skrenuli pažnju sugradjana na činjenicu da se u svetu godišnje u eksperimentima koristi oko 150 miliona kičmenjaka, od toga 12 miliona u Evropi. Tu spadaju ribe, vodozemci, gmizavci, ptice i sisari. Polovinu svih sisara čine miševi i pacovi, a drugu polovinu zečevi, kunići, zamorci psi, mačke, majmuni, konji, svinje itd. Većina životinja se uzgaja za eksperimente na posebnim farmama, ali se neke hvataju u divljini i transportuju do laboratorija.

Dan zaštite oglednih životinja (24. april) se obeležava od 1979. godine na inicijativu Medjunarodne organizacije protiv bolnih eksperimenata na životinjama (The International Association Against Painful Experiments on Animals, IAAPEA). Udruženja za zaštitu životinja širom sveta taj dan obeležavaju akcijama i hepeninzima koji nas podsećaju koliko je životinja ubijeno, i koliko ih živi život u mukama zarad napretka nauke, našeg zdravlja i lepote.

U našoj zemlji zakonsku regulativu koja štiti ogledne životinje čine: Zakon o dobrobiti životinja (donet 2009), Pravilnik o dobrobiti oglednih životinja (donet 2010) i Evropska konvencija o zaštiti kičmenjaka koji se koriste u ogledne i druge naučne svrhe, koja je ratifikovana 2010. godine.

Šta svako od nas može učiniti:

  • Informišite se o situaciji u oblasti zaštite oglednih životinja i pričajte o tome svima koje poznajete,
  • Podržite kampanje za zabranu eksperimenata na životinjama,
  • Budite donator akcija koje su usmerene na zabranu eksperimenata na životinjama,
  • Kupujte proizvode koji nisu testirani na životinjama - Sredstva za ulepšavanje, za ličnu higijenu i sredstva za čišćenje kuće koja imaju znak Zeka koji skače (Leaping Bunny), koji su cruelty free.

Fotografije

ogledne-svetski-dan-27-4-2013 ogledne-svetski-dan-27-4-2013-2 ogledne-svetski-dan-27-4-2013-3 ogledne-svetski-dan-27-4-2013-4 stand/ogledne-svetski-dan-27-4-2013-5

Više fotografija možete pogledati na našoj Facebook stranici