Povodom gaženja miševa u reality programu Veliki brat, emisija od 03. aprila 2013., obaveštavamo vas da smo uputili prijavu Republičkoj radiodifuznoj agenciji protiv Televizije B92 zbog promovisanja nasilja.

Produkcijska kuća Emotion organizovala je ubijanje miševa u reality programu Veliki brat. Zlostavljanje i ubijanje životinja je krivično delo po članu 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije, za koje je zaprećena kazna do jedne godine zatvora, a za ubijanje većeg broja životinja do tri godine zatvora. Scena traženja ključa, i usput gaženje po miševima, veoma podseća na tzv. crush filmove u kojima se životinje bukvalno lome tako što se gazi po njima. Ovaj perverzni sadržaj zadovoljava sadističke potrebe onih koji te filmove gledaju u tami svojih spavaćih soba. Televizija B92 pretvorila je celu zemlju u spavaću sobu nekog perverznjaka time što je navedeni sadržaj emitovala. Televizija B92 je nosilac nacionalne frekvencije, što znači da program koji emituje pokriva celu zemlju, a to svakako obavezuje na odgovornost prema emitovanom sadržaju, na odgovornost prema gledaocima, na odgovornost prema državi.

Produkcijska kuća Emotion i Televizija B92 nedvosmisleno promovišu nasilje prema životinjama. U psihologiji je odavno dokazana veza izmedju nasilja prema životinjama i nasilja prema ljudima. Zbog toga je odgovornost medija koji ima nacionalnu frekvenciju ogromna. Takav medij ne sme da poziva na nasilje i kršenje zakona. Popularizacija nasilja i ubijanja samo će još više ohrabriti počinioce da nastave dalje sa nasilničkim ponašanjem, a na ovaj način, kako to rade Televizija B92 i Emotion stiče se utisak da je nasilničko ponašanje poželjno i kao takvo ohrabrivano.