Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu
6-7 novembar 2012. godine, Beograd

mousesSkup su organizovali predstavnici Medicinskog fakulteta i Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za veterinu, Odeljenje za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja) u saradnji sa Kraljevskim društvom za prevenciju surovosti prema životinjama (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA) iz Velike Britanije.

Edukativni skup je imao četiri fokusa tokom ova dva dana: zakonsku regulativu, procenu etičnosti, praktičnu implementaciju 3R pravila radi unapređenja nauke i dobrobiti životinja i na kraju, mogućnosti za obuku i razmenu dobre prakse.

Od ukupno 27 različitih institucija, 3 farmaceutske kuće i 13 fakulteta u Srbiji – samo 5 njih se do sada upisalo u Registar za oglede na životinjama, iako je Pravilnik o uslovima za upis u Registar za oglede na životinjama, donet 31. maja 2010., a počeo da se primenjuje 1. maja 2011.

Rad etičkih komisija (EK) kod nas prate različite vrste problema, poput: sastav komisije i /ili metode regrutovanja članova stvaraju neravnotežu u smeru interesa istraživača i /ili institucije a u odnosu na interese istraživanja, dinamika rada EK sprečava puno angažovanje članova, ... itd.

Uloga laika u radu EK često nije poznata, a ni jasna u našoj sredini. Oni obezbeđuju nezavisnu poziciju u odnosu na istraživačku instituciju, - pružaju širu perspektivu u diskusiji i donošenju odluka tako što obezbeđuju uticaj javnosti, - podsećaju na spoljašnji svet (van istraživačke institucije), - pomažu da se održi integritet procesa čineći istraživačku instituciju otvorenijom za javnost, - posreduju između institucije i opšte javnosti, - štite interese subjekata istraživanja, - pokreću etička pitanja i tako pokreću naučnike da više razmišljaju o svom radu.

Na skupu su učestvovale članice pet etičkih komisija, koje su predstavnice svojih nvo za zaštitu životinja (ORCA i Feniks) u etičkim komisijama.

Edukativni skup je bio uspešan tokom dva dana trajanja. Okupio je gotovo sto učesnika i učesnica iz Srbije i Makedonije. Ovo je bila prilika i za članice EK da se upoznaju i razmene iskustva i unaprede svoju dalju komunikaciju i saradnju u svojim ulogama laika.

Skup je finansijskim sredstvima podržalo Kraljevsko društvo za prevenciju surovosti prema životinjama (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA) iz Velike Britanije.