Naše društvo je postalo tolerantno na nasilje. Jedan od načina prevencije nasilja prema čoveku je prevencija nasilja nad životinjama. Nauka je dokazala, kroz praksu koja to potvrdjuje, da je samo jedan korak od ubistva životinje do ubistva čoveka.

Iz štampe saznajemo da je „ ... uhapšen monstrum koji je na očigled prisutnih ... na pijaci u Zemunu ubio četiri šteneta ... „ Niko od prisutnih nije reagovao. Ipak, sutradan je zločin prijavio jedan hrabar čovek. Zašto niko od prisutnih na zemunskoj pijaci, koji su posmatrali šta se dešava nije reagovao? Iz straha - svi se plaše jer znaju koliko je nasilan neko ko je sposoban da ubije životinju. Ipak, kako spavaju ti „ljudi“ koji su posmatrali kako monstrum zamahuje lopatom i ubija živo biće, sutra će zamahnuti na njihovo dete. To je pitanje za psihologe, sociologe, psihijatre ... Drugo pitanje je – kuda idemo – to je pitanje za nadležne, za sve instance koje bi trebalo da rade na humanizaciji našeg društva, da živimo bez straha? Nadležne institucije su svojim nečinjenjem dovele do ovakve situacije – nasilnici su ohrabreni da čine ono što sigurno ne bi kad bi se nepoželjno ponašanje sankcionisalo, gradjani su obeshrabreni da se suprotstave nasilju iz straha od nasilnika, a zbog saznanja da ih država ne štiti.

Osumnjičeni je priveden i saslušan. Pozdravljamo akciju policije. Očekujemo da će tužilac pokrenuti postupak i da će monstrum doći na sud. Očekujemo da će sudija dosuditi maksimalnu kaznu. I, najzad, očekujemo da se prestane sa tolerisanjem nasilja prema životinjama. U suprotnom - svi ćemo biti žrtve.