U vezi takse na „opasne“ pse želeli bismo da upozorimo na sledeće:

  • opasni psi ne postoje, već neodgovorni i opasni vlasnici, bahati ljudi, koji svojim ponašanjem dovode do incidentnih situacija. Ovakvu situaciju imamo u svakoj oblasti života. Nije dobro da se zbog neprimerenog ponašanja pojedinih vlasnika etiketira većina. Zato se mora naći adekvatan način da se zaštite odgovorni vlasnici, a kazne neodgovorni i spreči nečije bahato ponašanje.
  • neodgovorno ponašanje pojedinih vlasnika se neće promeniti uvodjenjem takse, već sankcionisanjem nepoželjnog ponašanja. Uvodjenje takse će samo doprineti izbacivanju pasa na ulicu. Potrebno je uspostaviti poštovanje pravila držanja.
  • Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, a koji reguliše ovu problematiku se ne sprovodi. Sasvim je dovoljno da svaki vlasnik „opasnog“ psa prodje obuku i ponaša se po pravilima. Predložena cifra je mogla biti kazna za one koji se ne ponašaju u skladu sa pravilima. Ovako, ispada da su kažnjeni svi koji su odgovorni i drže svoje pse po pravilima. Zašto? Zato što se u bazi neće naći oni koji nisu čipovali svoje pse, a najčešće su oni uzročnici incidentnih situacija.
  • i jedna zanimljivost - godišnji porez za posedovanje vatrenog oružja manji je od 3.000, a taksa za „opasne“ pse je 30.000, što je 10 puta više, i svakako je neprimereno našoj ekonomskoj situaciji.