U subotu 29. oktobra 2011. godine u periodu od 13 do 15 sati, ispred Doma Narodne skupstine Srbije u Beogradu, održan je protest pod simboličnim nazivom "Stop legalizaciji progona pasa" u organizaciji građana uz podršku i pomoć udruženja za zaštitu životinja. Protest je reakcija na najavljenu mogućnost izmene Zakona o dobrobiti životinja na štetu životinja, i to u članovima koji regulišu način rešavanja problema napuštenih životinja.

Smatramo da nadležni organi ne sprovode doneti Zakon i podzakonske akte, što za posledicu ima neadekvatno rešavanje problema napuštenih životinja. Nasuprot tome, predstavnici institucija pokušavaju da dezinformišu javnost kako postojeće strategije i legalne procedure nisu efikasne, iako se one faktički ne primenjuju. U ovome imaju podršku medija koji doprinose stvaranju opšte panike i masovne histerije.

Od nadležnih smo zahtevali da sprovode Zakon, a ako nisu u stanju, da daju ostavke na svoje funkcije i vođenje ovog sektora prepuste onima koji su sposobni da to učine na način koji je human i u skladu sa donetim konvencijama od strane EU, kao i u skladu sa postojećim Zakonom o dobrobiti životinja. U tom smislu g. ministru Petroviću je dostavljen dopis koji je potpisalo 7 udruženja za zaštitu životinja: ALFA, Feniks, Ljudi za životinje, Društvo za zaštitu životinja Mladenovac, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad, Sloboda za životinje i Help Animals.

Protest su podržale brojne javne ličnosti i preduzeća izmedju ostalih Sladjana Milošević, Rastko Janković, Milica Milša, Miki Perić, Verica Rakočević, Dragoljub Djuričić, Dragan Bjelogrlić, Marina Milovanović, Tijana Pavlov, Jelena Ćuruvija Djurica ...

U nastavku je tekst dopisa koji su gore navedena udruženja uputila nadležnom Ministru povodom izjave direktora Uprave za veterinu, Zorana Mićovića.

Поштовани г. Петровићу,

Обраћамо Вам се са захтевом да предузмете све могуће кораке у оквиру ваших овлашћења као и да својим ауторитетом утичете на поштовање и спровођење Закона о добробити животиња. Од када је ступио на снагу, јуна 2009. године, исти се у највећем делу не спроводи. О овоме постоје бројни докази у виду непоступања по пријавама и неактивности Републичке ветеринарске инспекције која преко својих инспектора треба да регулише његово спровођење, као и да санкционише противзаконито коришћење еутаназије, у многим градовима у Србији, као начина контроле броја напуштених животиња. У року од две године Министар је у обавези да донесе правне акте који из Закона произлазе, што се такође није испоштовало у потпуности. Донети су неки акти који се не спроводе.

Већина локалних самоуправа није усвојила програме за контролу бројности уличних животиња, као ни законите одлуке о држању домаћих животиња и кућних љубимаца, нити је изградила прихватилишта, а што је њихова законска обавеза. Такође, они не сарађују са невладиним сектором који може да им пружи стручну помоћ при изради подзаконских аката/локалних прописа, иако их на све то обавезује Закон о добробити животиња.

У Београдској хроници емитованој дана 18. октобра, др Зоран Мићовић, директор Управе за ветерину, најавио је могућност измена Закона о добробити. Ово звучи збуњујуће јер је нејасно на основу којих критеријума се дошло до такве идеје с обзиром да се Закон не спроводи. Претпостављамо да се слажете са нама у томе да се не може мењати нешто за шта не знамо да ли и како функционише. Мишљења смо да је Закон о добробити добар, да није либералан већ хуман, да га не треба мењати, само је потребно спроводити га, па ће се временом проблематика коју он регулише ставити под контролу.

Светска организација за здравље животиња (ОИЕ) упозорава да постоји јасна веза између здравља животиња и заштите њихове добробити и препоручује да програми контроле бројности популације уличних животиња морају да узимају у обзир не само здравље грађана, него и добробит животиња и да се заснивају на хуманим методама, пре свега стерилизацији/кастрацији. Србија је чланица ОИЕ, а др Зоран Мићовић је наш представник у том угледном међународном удружењу.

Захтевамо да државна управа ради свој посао и примењује закон а уколико нема жељу и вољу да брине о потпуном спровођењу Закона о добробити животиња и препорука међународних стручњака из те области, захтевамо да постојећи кадар препусти своју функцију некоме ко ће проблему уличних животиња прићи на озбиљан и одговоран начин и са успехом почети да га решава примењујући у свему постојећи закон.

Fotografije sa protesta
protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th
protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th
protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th protest29-10-11_1_th

Kompletan foto album sa protesta pogledajte na našoj Facebook stranici.