U Smederevu je osakaćen pas, odsečene su mu prednja i zadnja leva šapa. Država Srbija je, po zakonu, u obavezi da se bori protiv zlostavljanja i ubijanja životinja, da pronalazi i kažnjava počinioce. Nadležni se ovim uopšte ne bave pravdajući to nemanjem vremena i nedovoljnim brojem zaposlenih. Ovakvim ponašanjem prećutno se ohrabruje zlostavljanje i ubijanje životinja. Nečinjenje radnji u pravcu istrage dovodi to toga da nema istrage, a pošto nema istrage nema ni okrivljenog, a time ni procesuiranja i kazne. U slučaju Mila se to moglo videti. Slučaj nije rasvetljen i posle više od godinu dana desio se sličan slučaj. Ovo je svojevrsna poruka za nadležne, ali ... da li će oni želeti da shvate.

smederevo-kucaZlostavljanje životinja nije zamena za zlostavljanje i ubijanje ljudi već uvod u to. Zlostavljači sa životinja prelaze na ljude. To je nauka odavno pokazala i dokazala. Svim serijskim ubicama je zajedničko zlostavljanje životinja u detinjstvu. Onaj ko to radi u detinjstvu radi to i u odraslom dobu.

Politika neprimećivanja zlostavljanja i ubijanja životinja koju nadležne službe sprovode  doprinosi opštem porastu nasilja u društvu. Opšti porast nasilja je poslednjih godina evidentan, a nasilnici ostaju nekažnjeni.

Naše društvo je postalo tolerantno na nasilje. Pojedinac je zabrinut samo za sebe i svoju porodicu. Ovakav stav prema nasilju je opasan za celu zajednicu. Dogadjaj u Kraljevu (psu je odrana koža sa vrata i ostavljen je da iskrvari i ugine) samo nekoliko dana pre sakaćenja u Smederevu su upozorenja koja ne ostavljaju mnogo vremena. Da li će se ovog puta pokrenuti istraga? Da li će doneti rezultate?