sajamocd-bilbordDrugi Sajam organizacija civilnog društva pod sloganom Umrežavanje energije održaće se 2. i 3. juna na trgu Nikole Pašića u periodu od 10 do 18 sati. Svoj rad predstaviće 60 nevladinih organizacija, a među njima i naša. Na našem štandu građani će moći da dobiju informacije o svemu što ih interesuje iz oblasti zaštite životinja, i da se upoznaju sa kampanjama koje smo započeli: „Budite deo rešenja, a ne deo problema“, „Čisti i lepi bez surovosti“ i „Zbacite surovost! Ogrnite se čovečnošću“.

Prva govori o odgovornom vlasništvu i njegovoj ulozi u rešavanju problema napuštenih životinja.

Kampanja „Čisti i lepi bez surovosti“ odslikava naš stav o upotrebi životinja u eksperimentima sadržan u jednoj rečenici – potpuna zabrana korišćenja životinja u eksperimentima. Ovo je moguće postići prvenstveno u kozmetičkoj industriji, na čemu se u Evropi već radi. Direktiva 63 o upotrebi životinja u eksperimentima je usvojena u septembru 2010. i po njoj članice Evropske unije imaju rok do kraja 2012. godine da izvrše prilagođavanje svog zakonodavstva i započnu primenu tog istog zakonodavstva u oblasti kozmetičke industrije u smislu potpune zabrane eksperimenata na životinjama. Da bi 2013. godina i zvanično postala prekretnica, tj. označila kraj eksperimenata na životinjama u kozmetičkoj industriji u Evropi – Evropska koalicija za ukidanje eksperimenata na životinjama  (The European Coalition to End Animal Experiments, ECEAE) je započela kampanju pod nazivom NO Cruel Cosmetics Campaign, Reci NE surovoj kozmetici, u koju su uključeni članovi i posmatrači. Naše udruženje će učestvovati u ovoj kampanji i aktivnosti će započeti na Sajmu OCD.

Kroz kampanju „Zbacite surovost! Ogrnite se čovečnošću“ želimo da ukažemo sugrađanima na surove metode dobijanja prirodnog krzna i besmislenost postojanja krznarske industrije, jer postoje izuzetno verne i kvalitetne kopije od veštačkog krzna i kože.

Više o Sajmu pogledajte na linku www.sajamocd.rs