I posle Farme... Dvor! Još jedan rijaliti program koji koristi životinje da bi zabavio gledaoce. TV Pink ostaje veran sebi, dosledan u svom maniru afirmacije bahatog ponašanja prema životinjama. Umesto da se kroz emisije promovišu pozitivne vrednosti, i u ovom serijalu imamo priliku da posmatramo nebrigu, nepažnju i neodgovornost prema životinjama. 23 živa bića doneta su da budu igračke odraslim ljudima od kojih neki ne mogu da sakriju gadjenje, pa im „izleti“ udarac nogom, vrištanje, ispuštanje psića iz ruke i sl. Čast izuzecima, Vesni Tripić i Bebi Dol, koje pokušavaju da pomognu psićima. Veterinar je dao uputstva za brigu o njima, naložio pravljenje kućica, i to je sve. Niko ne proverava ponašanje dvorana prema njima. Većina njih ne zna ništa o nezi, ishrani, ponašanju pasa, pa se i ovde (kao i na Farmi) ponavlja ista priča. Dvorani se bave živim bićima o kojima ne znaju ništa i ne mogu da im pomognu da se snađu u situaciji u kojoj su se našli, a koja je za njih veoma stresna i ugrožavajuća, što će svakako imati posledice po njihovo zdravlje i ponašanje. To je, nažalost, već očigledno. Jedno štene pokazuje agresivnost koja je znak velikog straha, drugo je potuno zaplašeno i ne prilazi nikome, a vidljivi su i znaci dijareje. I pored preporuke veterinara da to ne čine, dvorani ih ostavljaju previše vremena napolju na minusu.

Odakle su psići, gde je vlasnik/vlasnici, kako to da se niko is spoljnog sveta ne pojavljuje da proveri kako su, šta će biti sa njima kad se snimanje završi, gde će otići? Ova pitanja zahtevaju odgovor od službenog lica, koje bi moralo da obezbedi i nadzor i proveru postupanja sa njima. Ovom prilikom apelujemo na nadležnu inspekciju da utvrdi na koji način su psići stigli u emisiju i šta će biti sa njima kad se serijal završi?

Takodje apelujemo na TV Pink da promeni svoj odnos prema životinjama i njihovo učešće u rijaliti programu iskoristi tako što će kroz zabavu raditi na edukaciji gledalaca u pravcu odgovornog i humanog odnosa prema životinjama. Serijali ove vrste imaju veliki uticaj na gledaoce, zato je od velike važnosti sve što se prikaže sa životinjama kao akterima. U tom smislu bi mogli da se angažuju oko udomljavanja. Sigurni smo da bi uz potreban angažman dvorana svi psići mogli biti udomljeni. Zašto im to ne bi bio sledeći zadatak? Uz konsultaciju sa nekim od udruženja za zaštitu životinja „posao“ bi se obavio na opšte zadovoljstvo, i gledalaca i psića.

30.01.2011.