21aug-350Treće subote u avgustu mesecu je Dan napuštenih životinja. Naše udruženje je obeležilo ovaj dan zajedno sa udruženjima Help Animals, Sloboda za životinje i NOA, postavljanjem štanda na Slaviji, na kome su se, pored distribucije informativno-edukativnog materijala, udomljavale napuštene životinje.

Ovom akcijom naše udruženje je započelo kampanju Budite deo rešenja, a ne deo problema! putem koje želimo da privučemo pažnju sugrađana na problem napuštenih životinja, na njegov uzrok i način rešavanja. Kampanju podržavaju dva flajera, Budite deo rešenja, a ne deo problema - Sterilišite svoju životinju i ne napuštajte je! i Psi i mačke nisu igračke, kojima želimo da ukažemo da su dva glavna uzroka problema napuštenih životinja, neželjeno potomostvo pasa i mačaka i napuštanje životinja od strane vlasnika koje je rezultat nepromišljene i na brzinu donete odluke o uzimanju ljubimca, najčešće detetu na poklon.

Takođe želimo da podržimo nadležne u načinu rešavanja problema napuštenih životinja koji se sastoji iz nekoliko mera, koje su podjednako važne i na kojima se mora insistirati:

  • Obeležavanje svih ljubimaca pasa i mačaka (kao deo odgovornog vlasništva),
  • CNR program,
  • Izgradnja prihvatilišta,
  • Stimulacija sterilizacije vlasničkih pasa,
  • Kampanja kroz koju bi se edukovali gradjani o ponašanju u vezi sa CNR programom, kao i o važnosti sterilizacije za njihove ljubimce.