dan-napustenih-plakatU subotu 21. avgusta, u Mitićevom parku na Slaviji, u periodu od 16 do 19 sati udruženja za zaštitu životinja Help Animals, Sloboda za životinje, NOA i Feniks zajedno će obeležiti Dan napuštenih životinja. Ovaj dan obeležava se treće subote u avgustu mesecu i ovom prilikom udruženja će organizovati distribuciju informativno-edukativnog materijala i udomljavanje napuštenih životinja.

Ovom akcijom naše udruženje započinje kampanju Budite deo rešenja, a ne deo problema! putem koje želimo da privučemo pažnju sugradjana na problem napuštenih životinja, na njegov uzrok i način rešavanja. Kampanju podržavaju dva flajera, Budite deo rešenja, a ne deo problema - Sterilišite svoju životinju i ne napuštajte je! i Pas i mačka nisu igračka, kojima želimo da ukažemo da su dva glavna uzroka problema napuštenih životinja, neželjeno potomostvo pasa i mačaka i napuštanje životinja od strane vlasnika koje je rezultat nepromišljene i na brzinu donete odluke o uzimanju ljubimca, najčešće detetu na poklon.

Takođe želimo da podržimo nadležne u načinu rešavanja problema koji se sastoji iz nekoliko mera na kojima se mora insistirati:

• Obeležavanje svih ljubimaca pasa i mačaka,
  • CNR program,
  • Izgradnja prihvatilišta,
  • Stimulacija sterilizacije vlasničkih pasa,
  • Agresivna kampanja kojom bi se edukovali gradjani o ponašanju u vezi sa CNR programom, kao i o važnosti sterilizacije za njihove ljubimce.