I krave ubijaju, zar ne?

Obraćamo vam se povodom uginuća krave Bilje u rijaliti šou Farma. Od samog početka u ovom rijalitiju se krše neka osnovna načela dobrobiti životinja, na šta smo već ukazivali kroz pismo g. Mitroviću i kroz prijavu Republičkoj veterinarskoj inspekciji u vezi klanja ćurke. U našoj zemlji od juna prošle godine na snazi je Zakon o dobrobiti životinja koji, izmedju ostalog, reguliše i pitanja koja se odnose na životinje koje se koriste pri snimanju filmova, reklama, ... itd.

U Farmi 1 Zakon je prekršen kod klanja životinje od strane nestručnih i za to neobučenih lica.

U Farmi 2 ubačen je veliki broj različitih životinja što je mnogo i za jedno domaćinstvo u realnom životu, u kome žive ljudi stručni i sposobni da se brinu o tim životinjama. Posledica nesposobnosti „farmera“ da se organizuju i brinu o životinjama, a posebno njihovog neznanja u postupanju sa njima, je smrt krave Bilje. Pretpostavljamo da ni veterinar nije bio prisutan iako bi po Zakonu o dobrobiti morao biti, naročito za vreme teljenja.

Pošto se o dogadjanjima u Farmi piše u štampi, a postoje i snimci svih emisija verujemo da će Veterinarska inspekcija po službenoj dužnosti ispitati kako je došlo do uginuća krave Bilje, koji su sve propusti učinjeni i zašto nije radjena obdukcija pomoću koje bi se saznao uzrok smrti.

S obzirom na visok rejting i na činjenicu da se Farma prikazuje na nacionalnoj frekvenci, odgovorni na tv Pink morali bi biti svesni društvene odgovornosti koju imaju za to šta se i na koji način javno prikazuje širokom auditorijumu u kome ima i puno dece.

Krajnje primitivan, podsmešljiv i neodgovoran odnos prema životinjama koji, kroz ovaj rijaliti, propagira TV Pink, a koji kulminira uginućem krave, je veoma loša vaspitna poruka za mladi naraštaj kome se na ovaj način sugeriše da je život jeftin, a civilizovan i human odnos prema životinjama smešan.  Životinje nisu deo scenografije i potrošni materijal, već živa bića koja osećaju bol, patnju, strah i stres, baš kao i ljudi.

Tražićemo od vlasnika licence ovog rijalitija da preispita svoju odluku i isključi životinje iz Farmi koje se snimaju na našim prostorima jer je očigledno da su svi oni koji su na bilo koji način vezani za ovaj šou nedorasli zadatku u sferi koja se tiče životinja.