Удружење „Европска иницијатива 17“ старатељ уличних београдских паса и Удружење за заштиту животиња и развој грађанске свести „Феникс“ организују протестни скуп Стоп насиљу над животињама због насиља према животињама и учесталог убијања уличних животиња, понекад чак и власничких, чија је кулминација случај недужне керуше „Миле“. Одавно су београдске улице за десетине паса и мачака постале њихово гробље јер их сваки дан убијају и муче појединци на најсуровије начине: тровањем, клањем, премлаћивањем до смрти, дављењем, спаљивањем живих, ватреним оружјем... Све до најизопаченијег случаја керушице „Миле“, ови свакодневни злочини одвијали су се иза сенке јавности, јер медији нису показивали потребно интересовање. Једини сведоци тих страхота били смо само ми који смо одлучили свој живот да поделимо са њима и макар тако дамо смисао појму „бити човек“, посебно данас,  у овим тешким временима!

У „тишини“ и привиду нормалности, такви појединци – „обични“ људи који живе међу нама и нашом децом, можда се баш њима свако јутро јављамо или са таквим улазимо у лифт, чине годинама таква зверства која се одликују средњовековном бруталношћу која није примерена савременом добу. То чине јер имају потребу да убијају и муче, али и слободу јер у овом друштву агресија према животињама се толерише. Слика да такав појединац на аутобуској станици малтретира пса у присуство мноштва људи је „уобичајена“ разгледница из Београда 2010. Нико  нема рефлекс да позове полицију, иако је КЗ РС још 2006. такво понашање квалификовао као кривично дело?! Полиција, све до случаја „Миле“ углавном је реаговала подсмехом што је деранжирана за такве „ствари“ или је упућивала на друштва за заштиту?! Закони се усвајају лако, дизањем руке, али свест се мења тешко и преспоро ... Милином страдању је допринела хајка на псе у појединим медијима и њихово често оправдавање злочина наводном угроженошћу, инертност полиције и толерисање насиља над животињама у друштву. Случај „Миле“ треба да буде прекретница у третирању злочина над животињама, како од стране полиције, тако и од стране медија, али је и досад најозбиљније упозорење целокупном друштву о „стању нације“ у Србији, те се искрено надамо да њено страдање неће бити, у том смислу, узалудно.

Снажно подржавамо намеру да се оснује полиција за животиње, предлажемо увођење SOS телефона 0 – 24 за пријављивање злостављања, позивамо све релевантне чиниоце да само примењују постојеће законе који штите животиње, а грађане да буду лојални и да такве случајеве пријављују јер једино тако можемо постати цивилизована европска земља.

Подсећамо да су „ЕИ 17“ и „Феникс“ још 8. априла иницијално најавили протест по сазнању да је Град увео од 1. јануара 2010. комуналне таксе на кућне љубимце и плаћање „лежарине“ од 1. марта по дану за власничке псе. Након тога, ове организације упутиле су писмо Градоначелнику, г. Ђиласу у коме су указале на постојеће стање у сектору, између осталог на проблем евиденције паса и одмах је уследила апсолутно позитивна реакција јер је Секретаријат за комуналне и стамбене послове уприличио два састанка са „ЕИ 17“ и „Фениксом“. На тим састанцима постигнут је заједнички договор да се наплата такси одложи до потпуног сређивања евиденције паса. Због таквог исхода разговора „ЕИ 17“ и „Феникс“ изражавају своје задовољство високим степеном исказаног разумевања и сарадње који је недвосмислено показао како сам Градоначелник, тако и његови најближи сарадници што прија, али и улива велику наду у погледу заједничког решавања проблема.

У том смислу протест због такси се претворио у протест због насиља над животињама јер се случај куце „Миле“ поклопио са поменутим активностима у сектору, као и у времену.

Злочин над куцом «Милом» тиче се свих нас јер шаље остатку света веома ружну слику о свима нама у Београду и у Србији због чега позивамо Градоначелника да се заједно са својим најближим сарадницима придружи свима нама на протесту у недељу и да тако покажемо да једна мањина нема право да брука и да девалвира већину грађана и других учесника у друштвеном, културном и политичком животу Београда и Србије!

Позивамо такође све медије, посленике културе, уметности и грађанских вредности да се солидаришу са „Милом“ и њеном несрећом, да нам се придруже и да сви заједно пошаљемо свету поруку да Београд није слика осакаћене куце „Миле“ која је обишла свет, већ хуманих и културних људи који га чине!

Европска иницијатива 17 Удружење за заштиту животиња и развој грађанске свести „Феникс“
Председник
Даница Дробац
063 8402 643
Председник
Милица Ранковић
064 253 71 15

У Београду, 23. априла 2010. године