Povodom dogadjanja u rialiti šou Farma, 13. oktobra 2009.g. vezanih za klanje ćurke podneli smo prijavu Odeljenju veterinarske inspekcije i Grupi veterinarske inspekcije za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja, Sektora veterinarske inspekcije pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, sa zahtevom da postupe u okviru svojih ingerencija, a u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Zakon je prekršen u članu 7. stav 1. tačka 24., jer su proizvodjači emisije na RTV Pink, omogućili i organizovali ubistvo životinje - ćurke, radi poizvodnje dela na filmskoj traci, odnosno drugom nosaču slike i tona, tj. radi proizvodnje emisije koja se prenosi preko televizije, odnosno interneta, te su navedeno delo stavili u promet i javno prikazali.

Pored toga član 9. stav 4. Zakona o dobrobiti životinja propisuje da tokom snimanja scena u kojima učestvuju životinje obavezno prisustvuje veterinar, a koja odredba je takodje prekršena jer u momentu snimanja klanja životinje u poljoprivrednom domaćinstvu nije bio prisutan veterinar.

Takodje smo zahtevali da veterinarski inspektor u okviru nadzora nad primenom zakona ispita ispunjenost uslova predvidjenih članom 8. Zakona koji predvidja da se javno prikazivanje životinja može vršiti samo na osnovu dozvole koju izdaje Ministarstvo, te da li postoji rešenje iz člana 9. Zakona kojim se dozvoljava korišćenje životinja kao učesnika u pomenutoj tv emisiji.

Nadamo se da će nadležni obaviti svoj posao i sprečiti dalje klanje u pomenutoj emisiji na tv Pink. Ovakav način podilaženja primitivizmu, javno kršenje zakona i javno afirmisanje zlostavljanja i ubijanja životinja, koje kroz ovu emisiju promoviše tv Pink, vodi u nasilje. Nasilja je i previše u našem društvu, pa očekujemo od nadležnih da preduzmu odgovarajuće mere.